28 augusti 2009

Det här med Uppsalas studentliv. Det går inte ens att förklara! Jag har inte börjat än, men trots det hunnit få försmak på vad som komma skall. Och jag är glad över att Oscar övertygade mig om att det var Uppsala som gällde. Här kommer jag sannerligen att få uppleva något som inte går att uppleva någon annanstans. Bakom alla arrangemang, oavsett om det är universitetet, lärarna, kommunen, studenterna, kåren eller nationen som ordnar något så ligger det massor av traditioner och anor bakom exakt allt!

Uppsala har något unikt som kallas nationer. En nation är en grupp med människor som usprungligen (på 1800-talet) kom från "samma" ställe. (Kanske Skåne, Stockholm, Göteborg, Närke och Uppsala m.fl kan säga att de kommer från samma ställe, men Norrland, hmm..det är ganska stort liksom?) I alla fall, i Uppsala är det inte Studentkåren som ordnar fester och övriga arrangemang utan de olika nationerna. Så när man kommer hit får man börja med att välja vilken av de 12 nationer man vill tillhöra (Oscar och jag valde självklart Norrlands nation). I år är vi 9400 nya studenter i Uppsala. Norrlands är den största nationen med ca 7000 medlemmar.

Varje nation har sedan en pub, restaurang, café med frukost, lunch och middagsservering, bibliotek, datasal, festlokaler, studentbostäder, stipendier att dela ut m.m.) Nationen anordnar sittningar, gasker, baler och liknande. Man kan även jobba åt nationen i form av servitör, bartender, stå i garderob, kök m.m. Om det inte vore nog så har sedan varje nation ett antal föreningar som man kan välja att gå med i. Igår när vi var på Reccemottagningen fick vi en första chans att träffa och prata med alla dessa olika föreningar. Bl a finns det en radioförening, körförening, sportförening, fotoförening men även två dam- och tre herrföreningar. Dam- och herrföreningarna är sedan syster- och broderförening (komplicerat..). I vilket fall så har sedan dessa dam- respektive herrförenigar skilda aktiviteter men även aktiviteter ihop.

Men förrutom nationen med dess föreningar så får inte själva institutionen glömmas. Ekonomerna (eller vad man nu tillhör) själva ordnar även de baler, sittningar och liknande. OCH! bara för att man valt en av de tolv nationerna så betyder det inte att man inte kan ta del av de andra 11 nationernas fester, föreningar och liknande utbud. Pubrundor (bl a mellan de olika nationerna) är ett vanligt fenomen här.

Man skulle kunna ha fullt upp varje dag utan att ens lyfta en penna eller öppna en bok.

Kommentarer
Postat av: Pernilla

Låter som om du kommer få några spännande år fylda med allt möjligt roligt!

2009-09-01 @ 17:38:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0