12 juni 2012

Just nu befinner vi oss i Karlstad. Vi har badat jaccuzi, bastat och ätit god middag. Idag har vi under resan från Tällberg och hit åkt via Mora och Rättvik. I Mora inspekterade vi dalahästtillverkningen som sedan resulterade i två dalahästar till mamma och mig. Häftigt hur enkelt det verkar vara att måla dalahästar. Dock verkar det vara ett ganska tradigt arbete. Måla hundra hästar om dagen och aldrig se ett mål. Att det aldrig blir klart. Som på ICA - äntligen har vi packat upp denna sändningen med varor, men nu kom det ju en ny lastbil.. Dessutom görs täljningen av dalahästarna fortfarande för hand. Så klart att dessa vackar dalahästar kostar några slantar om de både täljs och målas för hand!

I Mora besökte vi även Zorngården. Tydligen en känd svensk konstnär som levde i Mora tillsammans med sin fru Emma. Makarna Zorn var väldigt rika och kunde därför vara bland de första i Sverige att importera kylskåp och likanande uppfinningar. Anders Zorn var ofta i USA och målade av en hel del presidenter, vilka han fick upp emot en miljon per porträtt för i dagens penningvärde. Väl värt ett besök om man befinner sig i Mora. Huset, med sina 600 kvadratmeter bostadsyta, var ett av de modernaste husen i Sverige i början på 1900-talet. Zorn själv var väldigt uppfinningsrik och designade sina möbler och sitt hus själv. T.ex. lät han bygga en extra bred trapp så man kunde fortsätta samtala med sin bordspartner även efter middagen på väg upp till sällskapsrummet. Han lät designa en klädhängare som det rymtes stenar längst ned på. Stenarna var tänkt att kunde värmas upp och läggas dit, vilket gjorde att rockar och liknande ytterkläder blev varma. Som sagt, väl värt ett besök!

Imorgon fortsätter vi söderut. Förbi akvedukten i Håverud ned till Trollhättan. Men först ska mamma och jag gå på stan en sväng här i Karlstad.

Kommentarer
Postat av: Mimmi

Vad härligt ni har det :) hälsa familjen! Kram

2012-06-13 @ 19:24:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0